Ads 468x60px

marți, 27 noiembrie 2012

Cum se montează / face un calculator din componente / bucăți | Alegerea componentelor

     În acest tutorial vom vorbi despre cum se montează / face un calculator din componente deoarece v-am promis un astfel de material de foarte multă vreme. Vă voi explica cum alegem componentele, care sunt uneltele și materialele de care avem nevoie și, spre final, vom vedea cum asamblăm calculatorul.
     Construirea propriului calculator pare, la prima vedere, o sarcină ce poate fi îndeplinită doar de tehnicieni ce au urmat minim un curs de specializare în repararea și asamblarea PC-urilor, iar asta se întâmplă deoarece multe persoane nu își dau seama că marii fabricanți de calculatoare au creat componentele calculatoarelor dektop astfel încât acestea să poată fi asamblate de oricine știe să respecte câteva instrucțiuni și să folosească o șurubelniță; restul “e un puzzle…

Cum alegem componentele calculatorului


Am observat că majoritate celor ce doresc să asambleze un calculator pe cont propriu pentru prima dată, au obiceiul să înceapă cu sfârșitul; prima dată cumpără componentele, fără să țină cont de indicații, apoi caută instrucțiuni pentru a le uni și obține cu ajutorul lor un sistem stabil, suficient de puternic pentru… orice. Total greșit acest mod de a face lucrurile și veți deduce în continuare de ce spun asta.

                                                  Alegerea procesorului:

                                                                     Cum alegem procesorul atunci când facem un calculator "pe bucăți"
     Înainte de a achiziționa procesorul trebuie să știm clar la ce vom folosi calculatorul și drept urmare, facem o listă cu toate aplicațiile și jocurile pe care vom dori să le rulăm.
     După ce am făcut lista, aruncăm o privire peste cerințele de sistem a sistemului de operare ce va fi instalat precum și cele ale fiecărui program / joc în parte și luăm în calcul posibilitatea de a rula două, trei său chiar mai multe dintre acestea simultan.
Când calculăm totalul resurselor necesare, ținem cont și de aplicațiile de securitate. Tot în momentul deciderii asupra achiziționării procesorului, ne asigurăm că puterea de calcul a acestui component atât de important nu va fi solicitată deplin de către aplicațiile executate.
Dacă un program necesită un procesor de 1,5 GHz pentru a rula corect, procesorul pe care îl vom cumpăra va fi de minim 2 GHz; nicidecum unul de 1,5 GHz.
De regulă, cumpărăm în funcție de buget și de timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a monta sistemul. De foarte multe ori am așteptat câteva luni pentru a putea strânge banii necesari achiziționării unor componente mai potente decât cele pe care mi le-aș fi permis în momentul în care am decis asamblarea unui PC; nu de alta, dar timpul trece la fel de repede cum apar regretele.
Intel sau AMD ?!? Eu prefer Intel însă chiar nu prea contează asta.

                                               Alegerea plăcii video:

                                                      Placa Video                                                       Deoarece placa video are un cuvânt important de spus la rularea jocurilor și a aplicațiilor de editare foto & video o vom alege imediat după ce am decis care va fi procesorul întrebuințat la construirea calculatorului.
Bineînțeles, pentru a ne face o idee despre ceea ce avem nevoie, apelăm și de această dată la cerințele de sistem recomandate (NU minime) pentru a putea rula aplicațiile și jocurile de care vom avea nevoie.
Ca și în cazul plăcii de bază, vom cere ajutorul persoanelor mai experimentate decât noi pe partea hardware, precizându-le de la bun început bugetul total de care dispunem pentru a asambla sistemul.
Vom ține cont și de rezultatele testelor realizate de editorii și utilizatorii blogurilor și forumurilor de gaming.

                                                  Alegerea plăcii de bază:

                                                                 Cum alegem placa de baza pentru un calculator făcut "din bucăți"                                                        Multe persoane consideră că alegerea plăcii de bază este cea mai simplă decizie ce trebuie luată înainte de asamblarea calculatorului; total greșit!
Atunci când decidem să cumpărăm o placă de bază , pe lângă faptul că vom ține cont de procesorul ales, va trebui să ținem cont și de specificațiile tehnice ale acesteia.
În plus, pentru a evita eventualele probleme provocate de compatibilitate, înainte de achiziționarea plăcii de bază studiem terenul căutând recenzii despre eventualele candidate pe forumurile și blogurile de specialitate.
Întotdeauna vom ține cont de:
  • Compatibilitatea cu procesorul ales.
  • Compatibilitatea cu placa video aleasă.
  • Frecvența maximă admisă pentru memoria RAM (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
  • Capacitatea de memorie RAM maximă admisă (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
  • Tipul de memorie RAM suportată.
  • Sloturile integrate / numărul lor.
  • Conectivitatea.
  • Componentele integrate (ex: video, audio, etc.)
  • Fabricantul plăcii de bază.
Abia după ce am decis ce placă de bază vom folosi la asamblarea calculatorului ne facem griji pentru următoarele componente.
Dar bineînțeles, nu cumpărăm nimic înainte de a știi care sunt toate componentele pe care le vom utiliza.

                                                     Alegea memoriei /-iilor RAM

                                                                  Alegerea memoriei RAM                                                      Atunci când vom cumpăra memoria RAM, pe lângă faptul că vom calcula capacitatea ajutați de cerințele minime ale sistemului de operare și a aplicațiile / jocurile pe care vom dori să le rulăm, vom ține cont și de timpul de memorie suportată de placa de bază.
De regulă, memoria RAM, cu cât este mai multă, cu atât mai bine. Partea bună e că nu trebuie să achiziționăm toate modulele în același timp. Chiar și așa, e important ca în momentul achiziționării memoriei RAM să nu optăm pentru folosirea a două module de memorie pentru a atinge cantitatea maximă pe care ne-o permitem.
Nu vom cumpăra două module de 2 GB fiecare dacă ne permitem doar 4 GB ci un singur modul de 4 GB. De ce facem asta ?!? O facem pentru ca în momentul în care vom dori /ne vom permite creștem capacitatea memoriei să nu fim nevoiți să substituim toate modulele.
După ce am stabilit cantitatea de memorie RAM nu ne mai rămâne decât să decidem achiziționarea modulelor în funcție de frecvența de lucru și compatibilitatea cu placa de bază pe care o vom folosi.

                                                                Alegerea Hard Disk-ului:

                                                               Hard Disk                                                               Eu am recomandat întotdeauna utilizarea a două Hard Disk-uri; unul pentru sistemul de operare, celălalt pentru găzduirea fișierul de paginare și celelalte date (filme, muzică, documente, etc.). Dar din păcate nu toată lumea își permite să arunce cu banii în stânga și-n dreapta…
Oricum ar fi, atunci când alegem Hard Disk-ul, ne vom lăsa influențați nu doar de capacitatea acestuia (precizez asta fiindcă am văzut că se poartă) ci și de rata de transfer a datelor și timpul de acces către datele stocate pe el.
Bineînțeles că vom ține cont și de fabricantul Hard Disk-ului și de părerile persoanelor care l-au cumpărat deja.

                                                     Alegerea sursei de alimentare:

                                                            Sursa de alimentare                                                                 Sursa de alimentare o vom alege în funcție de capacitatea sa ținând cont de consumul maxim acumulat de către celelalte componente.
Vom alege o sură bună, fără fluctuații de energie, care să dispună de suficiente cabluri pentru a alimenta toate componentele din calculator (ex: placa de bază, hard disk-ul, placa video, DVD Writer-ul, venitlatoarele, indicatoarele carcasei).

                                                          Alegerea celorlalte componente:

Bineînțeles că mai sunt și alte componente / consumabile de care avem nevoie pentru a construi un calculator însă nu le vom da foarte mare importanță deoarece fie sunt opționale, fie nu are rost să pierdem vremea vorbind detaliat despre ele.
Iată care sunt acestea:
  • Placa audio (obligatoriu dacă nu este integrată în placa de bază) + difuzoare.
  • Carcasa.
  • Card Reader.
  • TV Tuner
  • Tastatura + Mouse
  • Ventilatoare (decidem numărul lor doar după ce știm care va fi carcasa utilizată).
  • Cabluri SATA (de obicei vin suficiente în cutia plăcii de bază).
  • Pasta termică pentru procesor
  • Soluție pentru curățarea și purificarea procesorului.
  • Cooler-ul procesorului.
  • Cooler-e Memorie RAM / Procesor / Chipset.
Pe lângă asta, vom avea nevoie și de minim două șurubelnițe, o cană mare de cafea și multă răbdare.
În curând voi publica un articol ilustrat cu informații detaliate referitoare la asamblarea tuturor componentelor. Până atunci, cineva ar mai adăuga la cele spuse mai sus ?!?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu