Ads 468x60px

miercuri, 28 noiembrie 2012

Virusii ... cosmarul oricarui posesor de calculatoare.

Zilele trecute am vrut si eu sa formatez calculatorul. Si mare mi-a fost mirarea cand am deschis borseta magica, sa constat ca nu mai am nici un cd/dvd cu windows. Trecand peste acest lucru, am hotarat sa instalez windows-ul de pe un stick. Operatiunea in sine desi nu a fost complicata a durat o vesnicie. Pentru  ca unitatea subsemnatului, este un desktop refurbished, nu isi instaleaza placa de retea odata cu windows. Pentru ca aveam nevoie de internet am plecat la colindat cu stickul sa fac rost de driver. Am ajuns la un vecin, care binevoitor fiind, m-a lasat sa folosesc calculatorul lui pentru a descarca respectivul driver. Ajuns inapoi acasa am instalat driverul de retea  si am instalat un antivirus. Spre surprinderea mea am constatat ca am preluat un binevoitor virus de la acel binevoitor vecin. Acum vin si ridic urmatoarea intrebare: Cum scapam de virusi odata ce acestia au infestat calculatorul?


Care sunt semnele ca este posibil sa ai un virus?
  • computerul raspunde lent la comenzi
  • se blocheaza
  • apar mesaje ca exista erori
  • sunt distruse fisiere, nu le mai gasesti sau nu se mai deschid.
Daca banuiti existenta virusului in calculator, deconectati-l de la retea si internet. Daca aveti instalat un antivirus, scanati computerul. Daca nu, faceti rost de unul. Pana atunci, este indicat sa opriti computerul pentru a stopa actiunile virusului.
Unele programe antivirus permit si scanarea on-line daca virusul nu a produs inca mari daune
Chiar daca antivirusul nu este actualizat, rulati-l mai intai in versiunea existenta si abia apoi conectati-va la Internet pentru a obtine o varianta mai noua. Apoi reluati procesul de scanare care poate dura mai mult sau mai putin in functie de numarul de fisiere si de varsta calculatorului.
Cele mai la indemana variante pentru a va devirusa calculatorul sunt:
  • Descarcarea unei versiuni gratuite de antivirus cum ar fi Avira, Bitdefender sau AVG.  Probabil nu va fi la fel de buna ca o versiune full, licentiate, dar este mult mai buna decat nimic.
  • Scanarea calculatorul cu antivirusul online gratuit oferit de Bitdefender , Eset sau Kaspersky
Un antivirus, mai ales gratuit, nu cunoaste toti virusii existenti de aceea puteti sa va instalati mai multi antivirusi pe care sa ii rulati periodic. Nu este foarte indicat sa aveti foarte multe programe de acest fel active in acelasi timp deoarece ar incetini foarte mult viteza de lucru a calculatorului si ar putea da nastere la erori.
Daca sunteti conectat la o retea de calculatoare, este indicat sa scanati toate calculatoarele din retea, fie ca acestea au sau nu simptomele unui virus. Prin retea, acest “malware” cum mai este denumit softul produs pentru a distruge, se raspandeste foarte usor.
Atentie! Instalarea unui antivirus nu va face imuni la atacul virusilor, antivirusul este inventat ca sa blocheze sau sa distruga virusi deja inventati, dar un antivirus actualizat va poate feri de multe neplaceri.
Cateva sfaturi pentru a va proteja calculatorul de virusi:
  • pastrati intotdeauna documentele importante si pe alt suport digital!
  • nu deschideti fisiere atasate de la indivizi necunoscuti, nu descarcati informatii nescanate de antivirus.
  • rulati periodic antivirusul. Unele programe permit instalarea si rularea in “background”, ele fiind mereu in functiune cat timp calculatorul merge si scaneaza orice fisier nou intrat, inclusiv cele descarcate automat la navigarea pe internet.
  • daca din greseala ati descarcat un fisier dintr-o sursa necunoscuta, nu il rulati daca are extensia .exe. Sistemele noi de operare chiar fac o verificare pentru astfel de fisiere si cer confirmarea pentru a le deschide. Astfel, aveti o sansa in plus sa evitati deschiderea accidentala.
  • folositi mai multe partitii ale hard disk-ului. Nu pastrati fisierele de lucru pe partitia pe care se afla fisierele sistemului de operare (unde se afla directorul Windows). Multi virusi incearca sa distruga tocmai aceste fisiere de sistem si veti fi poate nevoit sa formatati sau sa reinstalati sistemul de operare ceea ce inseamna sa va asumati riscul de a pierde date importante.
  • evitati folosirea softului ilegal, incercarea aplicatiilor de provenienta necunoscuta de pe net si accesarea site-urilor de file-sharing (gen torrent).
  • incercati sa aveti mereu versiuni noi ale programului antivirus.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu