Ads 468x60px

miercuri, 28 noiembrie 2012

Cum fac sa recuperez datele de pe calculator?

Un virus, un singur fulger sau poate doar un click gresit si ...gata! Dispar toate: documentul la care tocmai ai lucrat cateva ore bune, contracte importante, mii de poze facute de cand ai cumparat camera digitala, filme, muzica ... tot ce aveai in computer.
Ce s-a intamplat? Au disparut cu adevarat toate acestea de la tine din calculator? Mai ai  vreo sansa sa le recuperezi, macar partial?

In primul sa lamurim doua lucruri.
1. Unde sunt memorate informatiile tale? Ma voi referi mai departe la tot ce aveti in calculator ca fiind „fisiere” indiferent de tipul documentelor.

Fisierele sunt stocate pe un suport de memorie. El poate fi:
Hard Disk. Daca ti se intampla sa se strice alte componente ale calculatorului (monitorul, tastatura, sursa de curent, procesorul), nu inseamna neaparat ca si hard diskul s-a stricat. Pentru a vedea daca ai pierdut cu adevarat sau nu fisierele, remediaza celelalte probleme si apoi incearca sa repornesti normal calculatorul.
Unitatile externe: discheta, CD, DVD, stick USB, hard extern, memorii SSD, orice nu este parte integranta din calculator. Datele de pe acestea raman acolo chiar daca ti s-a stricat calculatorul. Daca aceste unitati prezinta semne vizibile de deteriorare fizica (rupte, sparte, crapate, etc,), slabe sanse sa mai recuperati date de pe ele. Daca pur si simplu nu pot fi “citite” asa cum faceai in mod obisnuit, ai sanse sa recuperezi datele de pe ele.
Memoria interna sau RAM – este partea de memorie care pastreaza date atat timp cat calculatorul functioneaza. Dupa ce este oprit, datele se sterg, Sistemele noi de operare au diverse functii prin care isi salveaza copii ale informatiilor prelucrate in RAM dar nu te baza pe acest lucru. Practic, ori de cate ori lucrezi, o faci in aceasta memorie si nu direct pe Hard sau pe unitati externe.
De aceea, pentru a nu pierde informatii sau un document la care ai lucrat cateva ore bune, salveaza periodic (CTRL+S functioneaza pentru cele mai multe programe), moment in care informatia este copiata pe Hard Disk sau suportul extern ales.
Mai sunt tot felul de alte memorii si denumiri specifice – memorie flash, memoria placii grafice, etc dar ele sunt doar variantii ale uneia din cele 3 tipuri de memorii de mai sus.
2. Datele pot fi sterse (sau pierdute) logic sau fizic. Probabil cei mai multi stiu diferenta dintre stergere logica si stergere fizica dar pe scurt, stergere logica inseamna ca zona alocata unui fisier este doar “declarata” libera. Stergerea fizica inseamna ca datele sunt efectiv sterse. Stergerea fizica se intampla insa in general doar la formatarea suportului de memorie (si aici este o alta discutie existand mai multe moduri de formatare) sau la suprascriere. In orice alt caz, sistemul nu prea se “oboseste” sa stearga efectiv datele ci doar te lasa sa pui altceva in spatiul respectiv.
De aceea, atunci cand ai sters din greseala un fisier, ai mult mai multe sanse sa le regasesti la putin timp dupa “eveniment”, cand inca nu ai lucrat cu multe alte fisiere care sa fie rescrise pe zona respectiva si la fel, ai mai multe sanse de recuperare de pe un hard care a fost aproape gol deoarece orice fisier nou adus a fost in principiu scris pe o zona nefolosita pana atunci si nu a fost nevoie de suprascriere pe o zona ocupata anterior de un fisier pe care l-ai sters.
Un prim sfat ar fi sa nu tii niciodata hard diskul foarte plin si din acest motiv, de recuperare a datelor. Exista in ziua de azi suficiente modalitati de a copia fisierele pe suport extern.
Acum ca am lamurit cele 2 aspecte, sa vedem ce modalitati de “pierdere” a datelor exista si cum putem proceda de la caz la caz.
De multe ori “pierdem” fisiere fara sa le fi sters sau fara sa se fi intamplat nimic. Se intampla in general cand lucram pe variante de fisiere atasate intr-un email sau fisiere deschise sau generate cu diverse programe. In acest caz, fisierele sunt salvate in directoare si subdirectoare foarte “adanc ingropate” si nu sunt acolo unde te astepti sa fie. Daca un simplu „Search file” nu da rezultate, incearca sa redeschizi programul in care ai lucrat si sa accesezi ultimele fisiere prelucrate sau printr-un “Save as” sa vezi unde salveaza de obicei acel program documentele.
Daca fisierele au fost sterse accidental, varianta cea mai fericita este ca ele sa fie “ pierdute” in “Recycle Bin”, “Trash” sau “Wastebin”. In acest caz, pe desktop ar trebui sa gasesti iconita de Recycle Bin. Daca nu, cauta directorul “Recycle Bin”. Odata gasit si identificat fisierul pierdut, se da click dreapta pe el si se opteaza pentru “ restore” (refacere).
Daca ai facut un backup, cauta-l si recupereaza fisierele pierdute. In functie de cat de vechi este backup-ul, varianta fisierului este mai noua sau mai veche dar … este totusi ceva. Daca este vorba de calculatorul de la la birou, intreaba administratorul de retea. Este foarte probabil sa existe backup-uri facute automat chiar daca nu stii acest lucru.
Fisierele sterse chiar si din Recycle Bin, inaccesibile datorita erorilor de system, virusilor sau chiar formatarilor pot fi recuperate cu ajutorul unui soft special care poate fi procurat, in general contra cost, de pe Internet sau din magazinele de profil.
Cauta pe net “Recover My Files”, “Recover Lost Files”, “Undelete files” sau alte variante. Vei gasi cel putin un furnizor de astfel de programe. Informeaza-te mai intai, daca sunt compatibile cu sistemul tau de operare.
Cateva programe “freeware”: Restoration, Recuva, FreeUndelete. Cu siguranta sunt si altele mai mult sau mai putin destepte.
Cel mai important insa este sa incerci recuperarea datelor cat mai repede si sa nu astepti zile, luni, timp in care sa copiezi, recopiezi, instalezi, dezinstalezi programe. Sansele de a recupera ceva scad dramatic.
Nici o metoda nu garanteaza refacerea 100%  a documentelor, dar, in functie de soft-ul instalat in prealabil pe computer exista mari sanse de recuperare a lor. Este foarte important ca in procesul de “refacere” a fisierelor, acestea sa nu fie salvate pe hard-disk-ul in cauza ci pe un suport extern. Daca nu ai CD writer sau DVD writer, foloseste un stick USB. In general, programele de “Recovery” te lasa sa alegi unde sa salvezi fisierele obtinute. Unele ofera chiar posibilitata de a le salva pe un server temporar pe internet, asta daca ai acces la internet. In cel mai rau caz, o optiune ar fi sa iei hardul cu pricina si sa il conectezi la alt calculator care dispune de toate acestea.
Daca suportul este fizic distrus, este nevoie de un specialist. Ai si in acest caz sanse sa recuperezi date, in functie de ce parti ale hard diskului s-au stricat. Daca este vorba de date de pe un CD, DVD, discheta sau stick, exista de asemenea programe speciale pentru recuperarea datelor insa o deteriorare fizica a acestora inseamna de cele mai multe ori pierderea informatiei.
Un alt mod “ciudat”, am putea spune, de a pierde date este pierderea sau uitarea parolelor pentru fisiere parolate. Nici aici nu sunt toate sperantele pierdute existand programe sau companii specializate care sa “sparga” parolele respective. Ti se vor cere probabil ceva informatii pentru a dovedi ca este fisierul tau ceea ce nu este un lucru rau.
Nu exista suport de date care sa nu fie supus riscului de a se deteriora sau a fi distrus. Pastreaza intotdeauna o copie a documentelor importante pe un alt suport digital.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu